CNAS vrea ca românii să meargă la medicul de familie anual, în luna nașterii: "Asta se face în toate țările civilizate"

CNAS vrea ca românii să meargă la medicul de familie anual, în luna nașterii: "Asta se face în toate țările civilizate"

Președinta CNAS, Valeria Herdea, a anunțat că de la 1 martie instituția va derula o campanie pentru a convinge cetățenii să "treacă pe la medicul de familie" anual, în luna nașterii, pentru a li se putea descoperi din timp anumite afecțiuni.

„Dreptul de a avea acces la servicii medicale înseamnă și obligația de a trece pe la medicul tău de familie, în așa fel încât să poți să îl ajuți: asta se face în toate țările civilizate și cred că modelul vest-european poate fi împrumutat și la noi”, a declarat luni președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, care spune că CNAS va derula, începând cu data de 1 martie, o campanie de comunicare către pacienți „în așa fel încât fiecare persoană asigurată să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”, a declarat Valeria Herdea.

Președintele CNAS dorește să îi convingă pe români să își programeze o consultație de prevenție la medicul de familie în luna din an în care s-au născut. Aceasta a anunțat că de la 1 martie CNAS va demara o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare și prevenție, pentru ca mai puțini pacienți să ajungă la boli grave.

„Mi-aș dori ca pacientul să fie pro-activ și să vină în întâmpinarea medicilor, să vin la medic preventiv pentru consultație - asta înseamnă schimbarea comportamentului de sănătate. Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţia de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât să poţi să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi”, a spus Herdea.

”Așa cum vin cu copiii, așa vor veni și adulții, pentru că beneficiile vor fi majore. Depistarea la timp unui cancer, există niște pași pe care îi poți face. Consilierea simplă pentru renunțarea la fumat, reducerea cărnii roșii, reducerea cantității de sare, mersul pe jos, hrana, lichidele pe care să le bei - sunt lucrurile care se vor discuta într-un astfel de plan pentru sănătatea fiecăruia. Este un cadou pe care ni-l putem face. Ține de noi”, a explicat președintele CNAS.

Comenteaza